Pakurikääpä

Muille olen sanonut, jotta menkää nyt hakemaan sitä metsästä, Hän nauraa. Voit tottakai käyttää halutessasi miedompaa suhdetta esim öljyn maustamiseen, vain itse nään ideaalitilanteena hauteen, jossa onkin mahdollisimman paljon uutettavaa yrttiä suhteessa pohjaöljyyn. Sekoita pakurikääpäteehen lakritsijuuriteetä taikka makeuta tätä vaniljalla vai hunajalla.

Niin ikään hauraat, lahot sisäosat kannattaa poistaa. Säädä hellan lämpötila niin, että öljyhauteen lämpötila nousee 30 asteeseen. Pakuria on tavattu monesti esim pakkashalkeamista, kuitenkin itiöiden levintää tapahtuu nähtävästi vaan syksyllä. Pakuri onkin vaikka ollut osa venäläistä kansanlääkintäperinnettä jo vuosisatojen ajan. Muuten henkilö luonnehti pakuriteetä miedoksi, lempeäksi ja pehmeäksi.

Musta, hiilimäinen pakuri ei ole itse kääpä, ainoastaan tän sienirihmaston aiheuttama kasvannainen. Superfoodina metsistä kauppojen hyllyille hiipinyt pakurikääpä kun kehittyy parheiten juuri lämpömittarin laskiessa epäinhimillisiin lukemiin. Se ei sentään oo vesiliukoinen eikä näin ollen imeydy pakurinkäävästä valmistettuun teehen, mitä luontaislääkinnän asiaan vihkiytyneet käyttävät, vain tarvitsee liukenemiseen esim etanolia.

Kääpää onkin käytetty Suomessa sotavuosina kahvin korvikkeena tikka-teenä sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin tätä on hyödynnetty pitkään myöskin Venäjällä ja Baltian maissa. Parasta olisikin soluttautua metsuriporukkoihin, sillä heidän kaatamissaan puissa pakurikääpää menee hukkaan kasapäin. Osta pullo vodkaa, heittele pakurikäävän palaset kellumaan iloliemeen, anna muhia sekä täydy vuosisadan pakuribileet.

Sitä voi tarjota tottakai luontoyrittäjäverkostoille esim. internetissä, mutta itse tarjoaisin poimittua kääpää lähinnä ystäville ja tuttaville, Halmetoja kommentoi. Pakurikääpä (Inonotus Obliquus) onkin monilla iäkkäillä lehtipuilla esiintyvä pikimusta lahottajasieni.