Pyöräily ja säännöt

Ajoradalla pyöräilijä onkin paremmin autoilijan näkökentässä sekä saapuu risteykseen samasta suunnasta kuin toisetkin ajoneuvot. Työmatkapyöräily sopii myöskin aloittelijoille ja ennestään liikkumattomille. Väistä aina raitiovaunuja. Jyväskylä on myös monien valtakunnallisten pyöräilyreittien yhtymäkohta. Runsaaseen käyttöön, pidempään matkaan tai ympärivuotiseen ajoon kätevin vaihtoehto ovat etujousitettu maastopyörä. Kotimaassa pyöräily on haluttu erottaa muusta ajoneuvoliikenteestä. Eri välitykset (vaihteet) saadaan niiden yhdistelminä. Arvioiden mukaisesti yksi pyöräilyyn käytetty euro tämä kaupungille kahdeksan dollarin hyödyt. Pyörällä matka-aika on usein kilpailukykyinen auton kanssa kuten myös reitit on usein mahdollista valita rauhallisia puistoja pitkin.

Kaupunkiliikenteessä tärkein taito ovat etupyörän nostaminen. Kyseiset ovatkin olleet varsin positiivinen yllätys ja toimineet suorastaan loistavasti. Tällöin polkeminen muuttuu helpommaksi kuten myös rullaavammaksi. Kun satula onkin myönnetty sopiviin mittoihin saatetaan siirtyä ohjaustangon pariin. Mikäli rakennetaan pyöräteitä, täytyy tehdä hyviä sekä toimivia pyöräteitä. Työntekijöillämme onkin monen talven kokemus alalta sekä ne tuntevat tuotteet – monet asiakaspalvelijoistamme ovat innokkaita pyöräilijöitä, joten heillä on paljon omakohtaisia kokemuksia. Täpäri tietysti on vähän kalliimpi ja jospa budjettia on alle 1600€ kandee tyytyä etujousitettuun pyörään, koska rahat eivät riitä kunnolliseen täysjoustoon. Jospa kaista on niin kapea, jotta eivät pyörä sekä auto mahdu tuohon turvallisesti rinnakkain, aja riittävän keskellä kaistaa.

Tämä onkin helppo laskea alemmas alamäen ajaksi, ja nostaa takaisin ohjaustankoon kiinnitettävällä säätimellä. 28 tuumaisen puolesta normaalisti argumentoidaan pienemmällä vierintävastuksella. endurossa on suosittu ns. Isoin moottoriavusteinen nopeus ovat 24 km/h. Käynnissä olevan kuuden talven aikana on kuollut keskimäärin 27 ja loukkaantunut 960 pyöräilijää vuodessa. Sikäli mikäli tahdot viedä koko perheen pyöräretkelle, löydät monia hienoja lasten polkupyöriä ja tarvikkeita perheen pienimmille. Jos taas aikoo ajaa omaksi huvikseen ainoastaan eikä ole tarkoitus ajaa kelloa vastaan on nimittäin mukavin valinta vähän pitkäjoustoisempi, eli 130-160 mm joustava täysjoustopyörä.

Melkein hyvänä pidetyissä kaupoissa on nimittäin huonoja myyjiä ja hyvällekkin myyjälle voi käydä huono päivä, jolloin tuloksena voikin olla väärän mallinen vai kokoinen pyörä. Tuossakin on tosin myöskin se toinen puoli, esim. meitsin Santacruzista löytyviä alamäkeen tarkoitettuja iskareita ei saa ruuvattua niin pehmeäksi kuin, välillä rauhallisella juurakko lenkillä tekisi mieli. Kivan polkupyörän ostaminen kotoa. Pyöräilyn mallimaassa Hollannissa ei oo epätavallista kuljettaa kahta taikka melkein kolmea lasta sekä kauppatavaroita pyörällä. Lunki pyöräilijä saattaa jättää pyöränsä jopa kymmenien metrien päähän.

Talvellakin pärjää normaalisti noin kolmea viikkoa luukunottamatta tavallisella nappularenkaalla nastarengasta paremmin metsässä, elikkä nastarenkaita ei suinkaan ole pakko hankkia vaikka talviaikaan haluaisikin ajaa. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistä oikealta tulevaa. Näiden lisäksi yhdet järeät mahdollisimman leveät (vähintään 2,4”, jos vaan mahtuvat pyörimään pyörässäsi) nappularenkaat syksyn mutaan, bike parkkiin sekä alkutalven lumille. Viranomaiset eivät hyväksyneet raskaiden pyörien aiheuttamaa eroosiota ja meluhaittoja. Esim. aikaisemmin kovaa ääntä pitäneiden kiinalaisvalmistajien halvat sähköpyöräkokeilut ovat edellisvuodesta vähentyneet. Parhaita hetkiä työmatkallani tarjoavat aamut: meri, raikas tuuli ja vuodenaikojen mukaisesti muuttuva valo. Todellisen koon voi tutkia toisen muassa seisomalla hajareisin pyörän päällä. Asiantuntijamme ilmoittavat sinulle suurelta osin ja huomattavasti sopivatko osat yhteen ja mikä olisi paras ratkaisu nimenomaan sinulle.

Sopivan ajoasennon löytyminen vaatii monesti testaamista ja edellä mainitut neuvot ovatkin suuntaa antavia. Kohteliaan kaupunkipyöräilijän ei tartte pysäköidä pyöräänsä samantien oven viereen. Silti pyöräilijöiden valtaenemmistö, joka pyrkii aktiivisesti välttämään hikoilemista, saavuttaa pyöräillessään aivan hikoilemattakin riittävän päivittäisen lukumäärän arkiliikuntaa. Terveysvaikutukset saavutetaan kuuden vuoden jälkeen liikunnan lisääntymisestä. Julkiseen liikenteeseen verrattuna pyöräilyn etu ovatkin vapaa liikkuminen riippumatta aikatauluista ja reiteistä. Tällä tavoin estät vaaralliset ohitukset, silloin kun autoilijan ovat siirryttävä selkeästi naapurikaistalle ohittaaksesi sinut. Selän kannalta on parasta, koska pyöräillessä käy mahdollisimman hieman tärähdyksiä. Älykäs kaupunkipyöräilijä osaa ennakoida lisäksi busseihin sekä busseista pyörätielle pomppivat jalankulkijat. N’inpä päätyisinkin 26 tuumaiseen renkaaseen.

Norvaston mukaan suomalaisten kuluttajien ilmapiiri energiaa kohtaan vaihtui vuodessa, silloin kauppiaat laahaavat asenteineen perässä. Laadukkaat osat kestävät käytössä, pyörää on kevyt polkea, se rullaa kovin ja osia voi lisäksi huoltaa. Polkupyörän keskeiset osat, runko, pyörät ja vanteet ynnä vapaanavat kuten myös keskiöt pysyivät suhteellisen muuttumattomina joka kerta 1970-luvulle asti. Puoli tuntia reipasta pyöräilyä useampana päivänä viikossa, minimissään 10 minuutin jaksoissa vähentää sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymisen riskiä. Ensimmäinen toisin sanoen tarkottaa pyörää, jossa on jousitus vaan etuhaarukassa ja jälkimmäisessä joustaa myöskin takapää.

Liikenteessä hikoilu ovatkin lähtökohtaisesti huono homma ylipäätään. Noudata oikeaa tilannenopeutta. Pyöräily on sujuvaa ja turvallista, silloin kun säilyttää turvavälin toisiin tiellä liikkujiin. Marraskuussa et mahdollisesti voi pitämään yllä aivan vastaavia nopeuksia kuten alkusyksyllä, ja joudut kenties varaamaan työmatkaan vähän isompi määrä aikaa. Näin jaksat ajella pitempiäkin matkoja sekä saat huomattavasti raitista ilmaa ja liikuntaa nimenomaan sen verran kuin haluat. Alla onkin listattu monenlaiset maastopyörän käyttötarkoitukset karkeasti sekä siihen sopivat pyörät. Lisäksi polkupyörässä ovat oltava äänimerkinantolaitteena soittokello. Jospa kaipaa kehittyä pyöräilijänä, lenkkien pituutta sekä rasitusta kandee vaihdella.